ЕС смекчи правилата за издаване на европейски сини карти за квалифицираните мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10185789 www.24chasa.bg
Нелегални мигранти СНИМКА: Ройтерс

Европейският парламент одобри днес текст, който смекчава условията за издаване на европейска синя карта - разрешително за работа за висококвалифицираните мигранти, които сега са по-привличани от САЩ, Канада или Австралия, предаде Франс прес.

Евродепутатите одобриха с 556 гласа "за", 105 "против" и 31 "въздържали се" компромис, постигнат след няколко години на преговори между институциите за реформа на европейската директива от 2009 г., въвеждаща системата на сините карти, предава БТА.

Кандидатите трябва да представят трудов договор или твърда оферта за работа за най-малко 6 месеца срещу предвидените досега най-малко 12 месеца. Освен това притежателите на синя карта ще могат да се придвижват по-лесно от една в друга страна членка след период от 12 месеца в първа страна членка. Ситуацията на семействата им, които ги придружават, ще се подобри благодарение на процедури за семейно събиране и ускорен достъп до трудовия пазар.

Одобреният компромис предвижда и намаляване на прага на изискваната за кандидатите заплата - той трябва да е най-малко 100 процента от годишната средна брутна заплата в страната членка, която предоставя работното място, срещу най-малко 150 процента досега.

Европейската синя карта е разрешение за работа и престой, проправящ пътя към постоянно пребиваване в ЕС. Дания и Ирландия обаче не участват в схемата.

През 2019 г. са били издадени 36 800 сини карти срещу 17 100 през 2015 г. Германия е на първо място по издаване на европейски сини карти (78,4 процента от цялото ЕС). Индийците са най-големи бенефициенти на схемата - през 2019 г. 9400 европейски сини карти са били предоставени на гражданите на тази страна, следвани от руснаците (2600 сини карти)