Пакистан няма да приема повече бежанци от Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10186131 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Съветникът по националната сигурност на Пакистан обяви, че страната не може да приема повече бежанци от Афганистан по няколко причини, включително финансови затруднения, предаде Асошиейтед прес.

Пакистан в момента не може да приема повече бежанци, каза Моид Юсуф на пресконференция в Исламабад.

Той посочи, че Пакистан вече е приел над 3 милиона афганистански бежанци, които са избягали от войната и насилието в страната им през последните десетилетия.

Юсуф каза, че Пакистан ще опита да направи всичко възможно, за да помогне на Афганистан, но трябва да бъдат засилени международните усилия, за да бъде предотвратена хуманитарна криза. Той призова международната общност да не повтаря грешката да изостави Афганистан.

Съветникът по националната сигурност също така предупреди, че "Ислямска държава" и други бойци, включително пакистанските талибани, може да се възползват от тази ситуация.

Няма нужда да се мисли много, за да се разбере какво ще се случи. Ще има вакуум в сигурността. Вече знаете, че "Ислямска държава" е тук, пакистанските талибани са тук, Ал Кайда е тук, каза той, като добави, че тези групировки са заклети врагове и на Пакистан, и на Запада.

Ако Афганистан бъде дестабилизиран, това ще окаже влияние на Пакистан, каза Юсуф.