Влакът "Свързана Европа" преминава през България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10186194 www.24chasa.bg
СНИМКА: Уикимедия Космос

Влакът "Свързана Европа", с който се отбелязва Европейската година на железопътния транспорт 2021 г., преминава през България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Композицията потегли от гарата в Лисабон на 2 септември и след като обиколи над 100 селища на Стария континент, ще пристигне в Париж на 7 октомври, предаде БТА. 

Във вагоните пътуват представители на Европейската комисия, а ръководител на делегацията, която преминава през България, е Дърк Бекерс, директор на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда.

На Централна гара София те ще бъдат приветствани от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева, представители на Национална компания "Железопътна инфраструктура", Български държавни железници и Столична община. В рамките на събитието ще бъде валидирана специална пощенска марка, посветена на Европейската година на железопътния транспорт.

Церемонията ще се състои днес от 12.30 ч. до разположения експонат на парен локомотив пред Централна гара София.