"168 часа": Хипотеза: Александър Стамболийски не е убит, избягал в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10186477 www.24chasa.bg
Александър Стамболийски

Хазяинът на български изселник му разказал, че е охранявал земеделеца 2 години

Възможно ли е всичко, което знаем за жестокото и мъчително клане с 30 ножа и убийството на министър-председателя Александър Стамболийски след Деветоюнския преврат, да не е точно така? Дали все пак не е успял да се спаси? Близо 100 години след смъртта му с невероятната версия, че земеделският водач е избягал в Турция, към "168 часа" се обърна български изселник. Разказва, че я е чул два пъти на различни места. Първия път не я взел на сериозно, но след това съвсем други хора я повторили пред него. Той не твърди, че е истина, но сигнализира за чутото, за да бъде проверено от компетентните органи.

Авторът на имейла е Екрем Хатипоглу, който заминал за Истанбул по време на голямата вълна през 1989 г. и се настанил първоначално под наем.

Хазяинът му

тогава е бил около 90-годишен

В младите си години е работил като полицай детектив, пише изселникът. Двамата имали навика често да коментират събития от българската и турската история. Един ден възрастният мъж - Вехби бей, споделил с наемателя си невероятна история. Казал му, че навремето е охранявал от насилие и възможни покушения в продължение на две години "Стамболу Искендер" (Искендер е турската форма на името Александър – бел. ред.). Така съседите ни наричат Александър Стамболийски.

Ето как читателят на "168 часа" описва своята изненада:

"Не може да бъде - реагирах аз – той е бил убит." "Не, беше избягал и се криеше на Големия остров (от Принцовите острови)", отговорил му Вехби бей. Тогава Екрем Хатипоглу скицирал на лист хартия лицето на Стамболийски и хазяинът му разпознал по рисунката човека, когото е пазил повече от 2 години. Добавил, че след това "Стамболу Искендер" заминал за Франция с египетски кораб и оттам дирите му се губят. Някогашният полицай забелязал, че понякога идват гости на неговия наемател, но рядко.

Изселникът не повярвал особено много на тази история.

Какво го накарало да потърси "168 часа" и кой още му разказва подобна история, четете ТУК.