Кирил Петков потвърди за новия политически проект, още обсъждат мандатоносителя

https://www.24chasa.bg/novini/article/10186747 www.24chasa.bg
Петков предаде поста на съветничката си Даниела Везиева, преди да обяви политическия си проект.

Петков не отрече за разговори с "Екогласност" и други формации

Кирил Петков потвърди, че с колегата си Асен Василев влизат дългосрочно в политиката и ще правят политически проект.

"Казвам ясно, че влизаме в политиката и ще бъдем участници в следващите избори. Времето, което остава, не ни позволява да регистрираме партия и в момента обмисляме всички варианти, но не сме решили крайния", заяви Петков. Мандатоносителят трябвало да се съгласи с техните условия и няма да приемат някой друг да им нарежда. Той беше категоричен само, че хората, с които ще се заобиколят, ще бъдат със същия профил като тях - почтени и с успешна кариера извън политиката, за да са независими.

На въпрос дали са водени разговори с "Екогласност", ВОЛТ и други формации, Петков отговори уклончиво: "ще имаме разговори с много такива като "Екогласност" също, но с всичките тези условието е едно - ние знаем какво трябва да се направи, имаме виждане, доказахме се за тези 4 месеца, вярвайте ни, искаме да сме независими в тази идея". 

Вчера Емил Георгиев, лидерът на "Екогласност", част от коалиция "БСП за България", заяви, че е имал два разговора с новата политическа формация, но той им обяснил, че няма как да ги купят.

Попитан дали наистина са се опитвали да отцепват хора от БСП, Петков отвърна: "Чуваме, че има всякакви хора, които говорят от наше име. Ако някой говори с вас и не е свързан с нас, а казва, че ни представлява, не му вярвайте. Ако някой ви иска пари и ви казва "тези пари са за новата формация", не му вярвайте. Финансиране на следваща стъпка ще бъде направено по много прецизен и прозрачен начин. В момента са тръгнали всякакви слухове и мисионери, никой не сме оторизирали, ние сме единствените, които мислим как ще се случи. Изцяло отричам, че някой в момента ходи и чука по врати на някакви структури".

Партията няма да е президентска, но Радев бил оценил работата им като служебни министри. Той ги бил поканил да останат в новото правителство, но те преценили, че трябва да продължат промяната по друг начин. Служебният министър на образованието Денков бил поканен в партията, но той избрал да остане в кабинета за старта на учебната година.

Проектът няма да е на база политически линии ляво-дясно. "Вярваме в десни инструменти, които да постигат леви цели - невдигане на данъци, инвестиции, липса на корупция".

"Чуваме, че има всякакви хора, които говорят от наше име и се опитват да ни представляват, но не са оторизирани от нас. Не им вярвайте, ние с Василев до момента сме единствените, които мислим по въпроса".