Георги Чапкънов сътвори паметник на президента Уилсън по идея на прокурорите и следователите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10187419 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

Той беше открит в София 

Паметник на 28-ия президент на САЩ Удроу Уилсън, който е бил радетел на идеята, че малките народи трябва сами да определят съдбата си, беше открит в градинката пред музея за история на София в центъра на столицата

.

Идеята е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България. Тя е била подкрепена от общественици, интелектуалци, КРИБ, кметът Йорданка Фандъкова, главният архитект на Здравко Здравков, доц. Тодор Чобанов. В инициативния комитет са такива изтъкнати българи като акад. Антон Дончев, акад. Георги Марков, проф. Андрей Пантев, проф. Валери Стефанов, проф. Кирил Топалов. 

Церемонията започна в 11 часа.

На нея дойде лично създадателят на паметника проф. Георги Чапкънов. Както и президентът Георги Първанов (2002-2012),

представляващият ВСС Боян Магдалинчев, шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, заместниците му Даниела Машева и Борислав Сарафов, актьорът Калин Сърменов, проф. Стоян Денчев, проф. Веселин Янчев, аташето по образование в посолството на САЩ Брент ЛаРоса, индустриалецът Кирил Домусчиев, шефът на БТА Кирил Вълчев, ген. Константин Попов, зам.-кметът на София Данчо Барбалов, членове на ВСС, магистрати и много граждани.

От камарата на следователите Ясен Тодоров обясни, че мястото не е избрано случайно. То освен, че е заобиколено от археологически паметници, е символ и на българската толерантност, тъй като там се издигат храмовете на основните религии.

Носителят на Нобеловата награда за мир Удроу Уилсън защитава България по време на Парижката мирна конференция след Първата световна война. Благодарение на неговото предложение не са били отнети още 70 км от територията на страната ни.

Именно затова инициативата на прокурорите и следователите е знак на признателност към заслугите на американския държавник за запазване на националния суверенитет и териториалната цялост на България след Ньойския договор и Парижката мирна конференция.

Малко след тържественото откриване Иван Гешев благодари в туитър на Столичната община, инициативния комитет и колегите си. 

Това показва, че можем да сме обединени в името на Родината и да не забравяме, написа той.