За Алексиев не било най-доброто да е министър, но щял да даде своя дан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10187803 www.24chasa.bg
Вицепремиерът Атанас Пеканов и министърът на транспорта Христо Алексиев на церемония по изпращане на експреса "Свързана Европа", който на 2 септември тръгна от Лисабон.

Пеканов не бил канен в новия проект на Петков и Василев

В личен план за мен не е най-доброто (да е министър на транспорта - б.р.), но в крайна сметка всеки, който е натрупал дълъг професионален опит, трябва да даде своят дан, за да може страната да върви към по-добро бъдеще.  Това заяви новият стар служебен министър на транспорта Христо Алексиев по време на церемония по изпращане на влака "Свързана Европа", който тръгна на 2 септември от Лисабон, а в София пристигна на 15 септември вечерта.  В нея се включи и вицепремиерът Атанас Пеканов.   Във вагоните пътуват представители на Европейската комисия, а ръководител на делегацията е Дърк Бекерс, директор на Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. 

Алексиев, който беше министър на транспорта в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., след въпрос на в. "24 часа" , призна, че е бил канен да оглави транспорта и в предишния мандат на служебния кабинет. Беше и в първия списък на "Има такъв народ" за редовен проект за кабинет на Николай Василев. 

Пеканов и Алексиев в разговор с хората на Европейската комисия.
Пеканов и Алексиев в разговор с хората на Европейската комисия.

Пред журналисти той заяви, че 2021-а е година на железопътния транспорт и ще  даде много сериозен тласък на всички транспортни проекти. Освен това ще провери някои концесии - тяхното изпълнение, дали се изпълняват инвестиционните програми, дали това, което е дал по офертата си се изпълнява, дали нивото на обслужване, за което е поел ангажимент е такова, каквото е обещано. "Аз просто ще изисквам", каза Алексиев. 

Вицепремиерът Пеканов заяви, че вече бившите министри Кирил Петков и Асен Василев не са разговаряли с него за новия си политически проект. На въпрос - би ли участвал в него, тъй отговори, че вече е поел ангажимент да бъде вицепремиер във втория кабинет на Стефан Янев, което е голяма отговорност и чест, но и отговорност да не се намесват в процесите в следващите месеци, да бъдат обективни и като служебен кабинет да осигурят честни и ефективни избори.

Пеканов заяви, че още не е започнат с политиките на бъдещата нова формация, не се ангажира да ги коментира, без да е видял програма. Но  при позицията му на служебен вицепремиер не можел да вземе една или друга страна, трябва да гарантира, че процесите в страната се движат напред, стабилността ще бъде изложена на предизвикателства, идва зима, икономиката как ще се развива. Пожела успех на всички, които са борят за подобряване на ситуацията. Каза още, че с Петков и Василев е работел добре, имали са различия.