Паметникът “Арка на свободата” свети отново, почистен от фондация “Нашият дом е България”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10188332 www.24chasa.bg
Източник: Добромир Райнов, Doblife

Поредната родолюбива инициатива е дело на екипа на младия архитект Пламен Мирянов

Поредната родолюбива инициатива реализира успешно фондация “Нашият дом е България”. Този път ангажираният с опазването на националната памет екип почисти паметника “Арка на свободата” и

облагороди

 района около

 него

Масивната бетонна структура, висока 35 метра, е разположена на връх Горалтепе (1595 м) в прохода Беклемето и бе поредният исторически паметник, оставен на произвола на времето и авторите на безразборни графити в района.

“Трудно бе за нас да останем безразлични към това, което видяхме на една разходка на 24 май тази година - замърсена среда, грозно изрисуван и надписан със сквернословия паметник”, сподели арх. Пламен Пламенов Мирянов, основател на фондация “Нашият дом е България”. И добави:

“Това е място,

на което

българинът

да се преизпълни

с благодарност

и гордост

Всяко посегателство и неуважение към паметен знак на българското освобождение е акт на дълбока духовна и културна нищета”.

Затова на 12 септември 2021 г. арх. Мирянов заедно с екипа на фондация “Нашият дом е България” организира акция по почистване на историческия паметник и символ на Освобождението. И успяват да се справят само за няколко часа.

С помощта на машинна техника и висок клас препарати за почистване на графити бяха заличени грозните вулгарни надписи и наслоеният през годините прах, а след това остатъците от графити бяха премахнати на ръка с четки за фино третиране на повърхността.

Почистени са и боклуците в района на историческия паметник.

За съжаление,

малко институции

и фирми в района

са откликнали на

апела да

помогнат

Именно затова още по-навременна и ценна се оказва помощта на фирмата за професионални почистващи системи АВИАТРАНС и фирма “Евроканал”, които осигуриха водоноска за захранване на почистващата система.

Успешният край на родолюбивата акция е ознаменуван с рецитал на художествено слово от актьора Янко Лозанов и арх. Пламен Мирянов, което прозвучава на върха в акомпанимент на последните слънчеви лъчи и багри от специално режисирано художествено осветление.

Произведенията на Иван Вазов, Иван Радоев, Веселин Ханчев и Владимир Башев правят момента още по-вълнуващ и напомнят, че наш дълг е да запазим за поколенията не само историята, но и емблемите и знаците на паметта.

Почистването на паметника “Арка на свободата” е поредната родолюбива инициатива на фондация “Нашият дом е България”, чиято мисия е съхраняване на християнските ценности и традиции, културните наследства и словесността.