Африка е изправена пред четвърта вълна на ковид

https://www.24chasa.bg/novini/article/10188931 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Само 3,6 процента от населението в Африка са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Части от континента вече са в хватката на четвърта вълна на инфекции, предаде ДПА.

Положението е особено тежко в страни в северната част на континента като Алжир, Египет и Тунис, но също и в държави като Бенин в Западна Африка и Кения и Сомалия в Източна Африка.

"Все още не сме вън от опасност", каза днес Джон Нкенгасонг от здравната организация на Африканския съюз - Африкански центрове за контрол и превенция на заболяванията (АЦКПЗ). Той подчерта, че Африка все още отчаяно се нуждае от още ваксини, предава БТА.

Въпреки това тенденцията в броя на новите инфекции ясно сочи, че те намаляват. Сравнено с миналата седмица, те са спаднали с 20 процента, а броят на починалите е спаднал с 26 процента.

Според АЦКПЗ общо около 8 милиона инфекции са установени в Африка до днешна дата, от които над 204 000 са били с фатален край. Това са 4,4 процента от всички смъртни случаи в света. Въпреки това експерти са на мнение, че истинският брой на починалите от континента с население 1,3 милиарда вероятно е много по-висок.

АЦКПЗ се опитва да обедини ресурсите на африканските държави и да координира мерките в борбата срещу пандемията. Досега Африка е закупила около 167 милиона дози ваксина и там са направени над 69 милиона теста. "Достъпът до тестове вече не е проблем", каза Нкенгасонг.