Извадиха непоказвана рисунка на Ван Гог

https://www.24chasa.bg/novini/article/10189024 www.24chasa.bg

 

Рисунка от Ван Гог, автентицирана неотдавна, беше представена и изложена в неговия музей в Амстердам, предаде Асошиейтед прес.

Етюдът за картината "Изтощен" е от ноември 1882 г. Той е от частна колекция и досега е бил известен само на шепа хора, включително и специалисти от музея. Собственикът е пожелал етюдът да бъде автентициран.

Стилът и използваните материали - дебел дърводелски молив и груба хартия за акварели, съответстват на Хагския период на Ван Гог, каза старши изследователят Тейо Медендорп. Има дори следи на гърба, като мазките скорбяла, с които Ван Гог е закрепвал листовете за статива.

"Доста рядко нова творба се приписва на Ван Гог - каза директорът на музея Емили Горденкер. - Горди сме, че можем да споделим тази ранна рисунка и историята й с посетителите ни."

Етюдът е от време, когато Ван Гог е усъвършенствал уменията си да рисува хора и портрети, като ги е пресъздавал многократно.

Почти идентичната рисунка "Изтощен" е в колекцията на музея.

"Съвсем ясно беше, че са свързани" - каза Мендердорп.

Етюдът е зает на музея и ще бъде изложен от утре до 2 януари. Той показва възрастен оплешивяващ мъж, седящ наведен напред на дървен стол, като е хванал главата си с ръце. Рисунката няма нищо общо с ярките вибриращи маслени картини на пейзажи и слънчогледи, направили Ван Гог един от най-известните художници, макар и след смъртта му. Вместо това илюстрира как като млад усъвършенстващ се художник в Хага през 1882 г. трябва да се изправи пред неприятния факт, че не може да рисува хора. Упражнявал се е, но е искал да рисува, каза Мендердорп. /Христина Терзиева/