Меркел: Искаме да избегнем дълъг преходен период след изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10189606 www.24chasa.bg
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Германия ще направи всичко възможно, за да предотврати евентуални дълги преговори за формиране на бъдещото германско правителство след парламентарния вот на 26 септември, които да блокират Европейския съюз. Това заяви днес в Париж канцлерката Ангела Меркел, предаде Франс прес.

"Ще направим всичко по силите си, за да избегнем твърде дълъг преходен период", каза Меркел, застанала до френския президент Еманюел Макрон, чиято страна ще поеме председателството на Европейския съюз на 1 януари за шест месеца и има важни амбиции за този период, предава БТА.

"Дневният ред за изменението на климата е много натоварен и трябва да видим как можем да продължим възможно най-бързо, като същевременно защитим нашата индустриална база в Европа", заяви германската канцлерка, която е напът да напусне поста си след почти 16-годишно управление.

По време на предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. преговорите за съставяне на ново правителство продължиха почти шест месеца и това принуди току-що избрания Еманюел Макрон да изчака няколко месеца, преди да започне да прокарва европейския си дневен ред, отбелязва Франс прес.

"До сформирането на следващото (германско) правителство, госпожа канцлерката и аз ще продължим да работим ръка за ръка по основните въпроси, на които се стремим да намерим френско-германски решения, както правим от първия ден", каза Макрон.

"По-малко от четири месеца преди френското председателство на ЕС, Франция и Германия продължават да работят заедно за подобряване на общия ни дневен ред. Ще продължим нашите дискусии по основните приоритети, които искаме да видим постигнати през шестте месеца на френското председателство", каза френският президент.

Макрон се срещна тази вечер с Меркел на работна вечеря. Това е една от последните възможности двамата лидери да работят "ръка за ръка" преди изборите в Германия, които ще определят приемника на канцлерката.

Преди срещата Макрон каза, че с Меркел ще разговаря преди всичко за изводите, които европейците трябва да извлекат от кризата в Афганистан. Френският президент каза, че "съгласуваността на европейците" се проявява и в борбата с тероризма в Сахел. Тази сутрин Париж обяви, че френски военни са убили в западната част на Мали лидера на групировката "Ислямска държава в Сахара" Аднан Абу Уалид ас Сахрауи.

Макрон не коментира шока, причинен от снощното съобщението за мащабния пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия, довел до отказа на Канбера от мегадоговор с Париж за доставка на подводници. Той просто изтъкна значението на Индийско-тихоокеанския регион, за който "европейците приеха обща стратегия" тази седмица.