Австралия предупредила Макрон за подводниците още през юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10190267 www.24chasa.bg
Президентът Еманюел Макрон СНИМКА: РОЙТЕРС

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е повдигнал въпроса за възможност страната му да се откаже от договора за доставка на френски подводници, сключен през 2016 г. с френска компания.

Това е станало по време на разговори с френския президент Еманюел Макрон през юни. Така Морисън отхвърли френските критики, че Австралия не е предупредила навреме Франция, че прекратява контракта, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Договорът с френската компания Навал груп за 12 конвенционални подводници беше на стойност 40 милиарда щатски долара. Но Австралия го прекрати, след като сключи партньорство в сферата на сигурността със САЩ и Великобритания, което предвижда да построи най-малко 8 ядрени подводници с американска и британска технология.

Днес пред австралийско радио Морисън каза, че по време на вечеря в Париж с Макрон той му е споделил ясно опасенията на страната му дали конвенционалните подводници ще са способни да се справят с новите стратегически предизвикателства, пред които е изправена Австралия сега. Морисън е дал ясно да се разбере на Макрон, че Австралия ще трябва да вземе решение в неин национален интерес

.Връзките между Франция и Австралия заради договора за подводниците се обтегнаха в момент, в който САЩ и техните съюзници търсят допълнителна подкрепа в Азия и Тихоокеанския регион заради опасенията си относно нарастващото влияние на Китай. Франция скоро поема ротационното председателство на ЕС, който вчера представи стратегията си за Индо-Тихоокеанския регион. В нея ЕС обещава да се стреми към търговска сделка с Тайван и към разполагането на повече кораби с цел запазване на морските пътища отворени.