Китайският гигант в производството на автомобилни батерии CATL и германската BASF сключиха рамково споразумение за партньорство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10191005 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Най-големият китайски производител на литиево-йонни батерии за автомобили Contemporary Amperex Technology Co., Ltd. (CATL) обяви вчера, че е сключил рамково споразумение с германския химически гигант BASF относно решения за материали за батерии, включително катодни активни материали, и рециклиране на батерии, предаде Радио "Китай".

В съобщение по повода се посочва, че сътрудничеството ще подкрепи ангажимента на двете компании за превръщането им във въглеродно неутрални и ще спомогне за устойчивостта на веригата на стойността в сектора, както и за локализацията на CATL в Европа. Една от непосредствените ползи за китайската компания ще бъде подобряване на неговите сервизни възможности в Европа, чрез развитие на мрежа за рециклиране на батерии и сигурна верига за доставки на суровини в региона.

През 2019 г. CATL започна изграждането на завод в германската провинция Тюрингия, който се очаква да заработи до края на тази година и да снабдява с батерии нарастващия пазар на електромобили в Европа.

„Партньорството с BASF е поредната важна стъпка към локализацията ни в Европа“, заяви на пресконференция Джоу Дзя, президент на CATL. „С иновативната технология на батериите на CATL и огромния опит на BASF в областта на материалите, ние ще подобрим допълнително способността си да предоставяме качествени услуги на нашите клиенти по целия свят и да ускорим глобалния стремеж към въглероден неутралитет“, добави той.

„Комбинирането на силната позиция на BASF като водещ доставчик на катодни активни материали с опита на CATL в областта на литиево-йонните батерии ще ускори иновациите и формирането на устойчива верига на стойността в световен мащаб“, посочи Маркус Камиет, член на борда на директорите на BASF.

Компанията CATL с централа в град Ниндъ, провинция Фудзиен, отчете 131,45% ръст на нетната си печалба за първата половина на 2021 г. на фона на процъфтяващия пазар на автомобили с нови енергии.