Путин: Правителството на талибаните не е представително, но трябва да се работи с него

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192258 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Правителството, формирано в Афганстан от талибаните, не е представително и приобщаващо, но е необходимо да се работи с него. Това заяви днес руският президент Владимир Путин на съвместна среща на лидерите на държавите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Талибаните, станали на практика пълновластни господари на (Афганистан), сформираха свое правителство, което пое отговорност за бъдещето на (страната)", каза Путин. Той отбеляза, че в това правителство няма представители на други етнически групи (освен пущуните).

В същото време руският президент наблегна на необходимостта от това да се работи с новите афганистански власти. "Трябва да съгласуваме нашата позиция по този въпрос", призова той останалите лидери от ОДКС и ШОС

Според Путин диалогът с талибаните би бил най-ефективен по линия на т. нар. разширена "тройка" за Афганистан (формат с участието на Русия, Китай, Пакистан и САЩ). "Вече се работи по този въпрос", отбеляза той.

Путин припомни за функционирал по-рано формат за консултации за Афганистан, в който са участвали редица страни от ШОС и ОДКС. "При необходимост и съгласието на всички влизащи в него държави той може да възобнови работа", каза той.

Руският президент спомена възможността за възобновяване на дейността на контактната група ШОС-Афганистан.