Ангелкова събира подкрепа за форум за туризма на Балканите в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192265 www.24chasa.bg
Ангелкова с Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на Световен съвет по пътувания и туризъм (WTTC), Марибел Родригес, вицепрезидент на WTTC и Лола Уна Гардена, директор на офиса на WTTC в Брюксел, които подкрепиха идеята през 2022 г. България да бъде домакин на съвместна конференция за възможностите за инвестиции в туризма на Балканите.

A World for Travel, световният туристически форум в Евора, Португалия събра на едно място представители на всички направления в туризма с целта да бъде постигната единна стратегия за промяна и създаване на по-стабилна туристическа индустрия и бе открит от президента на Португалия Марселу Рибелу ди Соза. По информация на организаторите в двудневното събитие участваха присъствено над 350 делегати, а над 3000 се включиха дистанционно от общо над 80 държави.

„Туризмът е създаден и се управлява от хората за хората и човешкият фактор в туризма е непреодолим по важност. Освен изграждане на нови хоризонти и промяна в туристическия продукт в следствие на новите реалности, нашата водеща грижа трябва да бъде запазването на работещите в сектора и изграждането на нови кадри за туризма. Всяко предприятие в бранша се основава на работещите в него - от способностите на камериерката и пиколото до висшия мениджмънт и визията му за развитие“, заяви Николина Ангелкова по време на участието си като говорител във форума.

По време на срещите, които проведе в рамките на двудневното събитие в Евора, Николина Ангелкова събра международна подкрепа, в това число от ръководителите на водещите световни туристически организации за идеята през 2022 г. България да бъде домакин на съвместна конференция за възможностите за инвестиции в туризма на Балканите.

Над 70 държави в света са зависими от туризма като сектор, съставляващ 440 милиона работни места, създадени в световен мащаб. Резултатът от глобалната пандемия нанесе най-голям удар в този сектор и заедно с неравния процес по ваксинация в целия свят, възстановяването му все още е възпрепятствано. „Когато пазар като туристическия е в криза, е наложителна експресната намеса на правителствата, които да съумеят да създадат механизми за финансова подкрепа на бизнеса. Вътрешният туризъм, колкото и ефективен да е, няма да успее да замести приходите, които се постигат благодарение на чуждестранните туристи“, допълва Николина Ангелкова, която бе поканена да участва в два от дискусионните панели за проблемите в сектора, които възпрепятстват устойчивото му възстановяване и развитие след COVID-19.

През двата дни на провеждане на първото издание на A World for Travel (16-17.09.2021 г.) участие в събитието взеха над 30 презентатори и участници в дискусионни панели, сред които министри на туризма, неправителствени организации и лидери в индустрията, представляващи всички гледни точки, които да споделят ценен опит и научени уроци.