РДНСК връчи акт на кмета на София за незаконно строителство на светофар

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192482 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ в София състави констативен акт на кмета на Столична община /СО/ - Йорданка Фандъкова, след приключила проверка на строеж "Реконструкция и основен ремонт на светофарна уредба". Това съобщиха от пресцентъра на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/.
Обектът се намира на кръстовището на бул. "Акад. Иван Гешов" и ул. "Урвич" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Установено е, че строежът е извършен без наличието на строителни книжа, посочват от ДНСК.
Проверката е потвърдила данни от получено през юни писмо от арх. Здравко Здравков, главен архитект на СО. В него е посочено, че в отдел "Архивно обслужване и дигитален архив" при Направление "Архитектура и градоустройство" - Столична община не са открити одобрени проекти и разрешения за строеж за извършени строителни дейности и ремонти в района на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" на бул. "Акад. Иван Гешов", в участъка между бул. "България" и ул. "Св. Георги Софийски" /в т. ч. ремонт на светофарна уредба/. Изключение прави издадено разрешение за строеж за обект "Преасфалтиране на бул. "Акад. Иван Гешов" до ул. "Св. Георги Софийски" и подмяна на уличен водопровод на ул. "Григор Начевич" до съществуващ водопровод".
РДНСК-София е изискала от кмета на СО и дирекция "Управление и анализ на трафика" - СО данни за извършени от общината строителни и монтажни дейности в периода 2013 г. - 2021 г. на тротоар, велоалея, светофарна уредба и др. на бул. "Акад. Иван Гешов" пред УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
Връченият на кмета на СО констативен акт е основание за започване на процедура по реда чл. 225, ал. 1 от ЗУТ за премахване на незаконен строеж, посочват от ДНСК.