Женски носорог загина при опит за чифтосване в зоопарк

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192521 www.24chasa.bg
СНИМКА: СНИМКА: РОЙТЕРС

Женски носорог се удави в зоопарк в Нидерландия, след като се опита да избяга при неуспешен опит зачифтосване, съобщи АФП.
Животното на име Елена било изненадано от появата на мъжкия бял носорог на име Лимпопо и изтощено от преследването, паднало в езерце в зоопарка Уайлдлендс в гр.Емен, Нидерландия.
Пазачите в зоопарка успели да отведат мъжкия, но "за жалост помощта дошла твърде късно за Елена и тя се удавила".
Лимпопо, който е на 19 години, пристигнал в парка в началото на септември от друг нидерландски зоопарк, където станал баща на три малки носорога в рамките на европейска програма за размножаване на вида.
Когато бил въведен при двете женски Елена и Захра в четвъртък сутрин, те били изненадани и избягали, но Лимпопо започнал да преследва Елена, който била най-близо до него, обясниха от зоопарка.
След половинчасово преследване Елена паднала във водоема на едната си страна и не успяла да се изправи. Лимпопо останал близо до нея и пазачите опитали да я изтеглят, но не успели да я спасят.
Организирането на срещи между женски и мъжки носорози често изисква намесата на гледачи, но "никога досега не е се е стигало да фатален край", уточниха от зоопарка. Мъжкият бил изтеглен от германски зоопарк преди шест години, защото "не се отнасял подходящо с женските", писа в. "Брабантс дагблад".
Южният бял носорог е един от двата подвида на белия носорог, определен като почти застрашен от изчезване от Международния съюз за защита на природата.