Дания иска да забрани на затворници да имат романтични връзки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192614 www.24chasa.bg
Затворници доживот да нямат право да имат досег с външния свят, искат в Дания

Датското правителство иска да забрани на затворниците с доживотна присъда да имат романтични връзки и да се хвалят с извършените от тях престъпления в социалните мрежи, предаде Асошиейтед прес.
Кабинетът ще предложи план в шест точки, който ще ограничи възможността за хора, излежаващи доживотна присъда и на някои други затворници да имат контакти с външния свят. Ако парламентът го одобри, мярката ще влезе в сила от 1 януари 2022 г. и ще се прилага през първите 10 години от присъдата на затворника, предаде БТА.
Смята се, че основната причина за този план е поведението на Петер Мадсен. През 2018 г. датчанинът бе осъден на доживот за убийството на 30-годишната шведска репортерка Ким Уол, която примамил с обещание за интервю в конструирана от него подводница. После той разчленил трупа и го хвърлил в морето. Мадсен до последно отричаше да е убил жената и твърдеше, че тя е починала при инцидент в подводницата. Той обаче все пак призна, че е хвърлил части от трупа й в Балтийско море.
Сега се твърди, че Мадсен поддържа романтична връзка с 17-годишно момиче. Ето защо правителството е решило да забрани романтичните отношения на такива затворници, които "не трябва да имат възможност да прекарват годините зад решетките в любовни срещи или в хвалене в социалните мрежи на извършените от тях престъпления".
В Дания доживотните присъди обикновено означават, че осъдените лежат в затвора 16 години, а после подлежат на оценка дали представляват опасност за обществото, ако бъдат пуснати на свобода, отбелязва АП.