Съветът на Европа започва наказателна процедура срещу Турция, ако филантропът Осман Кавала не бъде освободен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192677 www.24chasa.bg
Осман Кавала СНИМКА: osmankavala.org

Съветът на Европа заяви днес, че ще започне процедура за нарушение срещу страната членка Турция през ноември, ако филантропът Осман Кавала не бъде освободен от затвора съгласно решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), предаде Ройтерс.
Бизнесменът Осман Кавала се намира в затвора в Турция без присъда от близо четири години по обвинения във финансиране на общонационалните протести през 2013 г. и заради предполагаемо участие в опита за преврат през 2016 г.
ЕСПЧ заяви през 2019 г., че задържането на Кавала е политически мотивирано и призова съдиите да го освободят незабавно. Турция не се подчини на това решение.
Комитетът на министрите към Съвета на Европа, който наблюдава прилагането на решенията на ЕСПЧ, многократно е призовавал Турция да се съобрази със съдебното решение.
След заседание тази седмица комитетът заяви, че ще уведоми Турция преди среща в края на ноември, че ще започне наказателна процедура, ако Кавала не бъде освободен дотогава.
Отделно от това Комитетът на министрите разгледа и случая със Селяхаттин Демирташ, бивш лидер на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), който е в затвора от близо пет години.
ЕСПЧ постанови по-рано тази година, че Демирташ е бил задържан без доказателства по обвиненията срещу него и че задържането му има за цел да ограничи свободата на политическите дебати.
Комитетът заяви вчера, че Демирташ трябва да бъде освободен незабавно, че предишното съдебно решение срещу него трябва да бъде анулирано и че текущият процес трябва да бъде прекратен.