Бившият вицепремиер на Република Сръбска Радослав Бърджанин е прехвърлен от датски затвор в Схевенинген

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192729 www.24chasa.bg
Службите за сигурност прехвърлят важния си затворник Снимка:Ройтерс, архив

Бившият вицепремиер на Република Сръбска Радослав Бърджанин, който е осъден на 30 години затвор от Хагския трибунал за престъпления в бивша Югославия, е прехвърлен от Дания, където е изтърпял 22 години лишаване от свобода, в затвора Схевенинген край Хага, съобщи белградското издание "Новости", цитиран от БТА.

Адвокатът на Бърджанин Новак Лукич е съобщил, че клиентът му е прехвърлен в Холандия след излежаване на максималния срок в датски затвор - 22 години. Съдията по делото Кармел Аджиус е отказал условното освобождаване на Бърджанин с мотива, че не е показал осъзнаване на извършеното престъпление.

"На практика от него се иска да признае деянието, въпреки че Бърджанин никога не го е признавал. Досега Аджиус не е пуснал никого на свобода след изтичане на две трети от наказанието. Дания е заявила, че не желае повече да държи Бърджанин в затвора, с което открито дадоха да разбере на председателя на съда, че не подкрепят позицията му", е посочил адвокатът Новак Лукич.

Бърджанин е прехвърлен в Схевенинген във вторник, 14 септември и ще остане там докато Международният остатъчен механизъм за наказателни трибунали /МОМНТ/ постигне споразумение с друга страна, в която ще бъде прехвърлен за изтърпяване на остатъка от наказанието, съобщава Лукич.
Бърджанин е арестуван през 1999 г. от силите на СФОР в Босна и Херцеговина и осъден на 30 години затвор от трибунала в Хага. Преди две години той получава право на условно освобождаване, но председателят на МОМНТ Кармел Аджиус отхвърля освобождаването му, както и освобождаването на Сретен Лукич, Радивое Милетич, Драголюб Кунарац и Властимир Джорджевич, с мотива, че не осъзнават сериозността на деянията си, посочва "Новости".