Кръгла маса за справедлив преход организира Тракийският университет

https://www.24chasa.bg/novini/article/10192732 www.24chasa.bg

Институтът за устойчив преход и развитие към Тракийския университет в Стара Загора организира кръгла маса с международно участие на тема "Справедлив преход и индустриална модернизация в Централна и Източна Европа". Дискусията започва онлайн в 14 часа на 27 септември, понеделник, съобщиха от университета.

На кръглата маса ще се обсъжда балансът между действията по климата, модернизацията на промишлеността и справедливия преход в България. Ще бъдат организирани няколко тематични сесии за разглеждане на различни предизвикателства на прехода и инвестиционните възможности за региони с интензивен въглерод и въглища.

Предизвикателството е как да се използва голямата финансова подкрепа на ЕС за стимулиране на напредналото икономическо развитие, а не просто да се използват средства на ЕС само за ограничено смекчаване на въздействието на прехода. Форумът ще събере водещи фигури от Европейската комисия, правителството, Европейския парламент, синдикатите и бизнеса. Идеята е кръглата маса да подготви ключови заключения, които трябва да подпомогнат процеса на разработване на политики и подготовката на териториалните планове за най-засегнатите региони.

От българска страна се очаква участието на министрите Гълъб Донев, Андрей Жеков и Даниела Везиева, както и на лидерите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.