Нидерландската министърка на отбраната подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193168 www.24chasa.bg
Анк Бейлевелд СНИМКА: РОЙТЕРС

Нидерландската министърка на отбраната Анк Бейлевелд обяви днес, че подава оставка, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Това стана ден след като парламентът гласува вот на недоворие срещу нея заради, според него, хаотичното извеждане от Афганистан на преводачи, работили за нидерландските сили в тази страна.
Също вчера нидерландската министърка на външните работи Сигрид Каг подаде оставка, след като в аналогична резолюция парламентът я порица, че не се е справила добре с евакуацията от Афганистан.
След вота на недоверие, Бейлевелд първоначално заяви, че ще остане на поста си. Днес следобед тя обаче реши да се оттегли, след като в парламента се стигна до политически дебат защо тя не е последвала примера на Каг.
В изявление за медиите Бейлевелд обясни първоначалния си отказ да подаде оставка.
"Исках да продължа да изпълнявам задачата, която ми е възложена. В името на мъжете и жените, които са на фронтовите линии, и за да докарам на сигурно място преводачите, които са все още в Афганистан и които разчитат на нас", обясни тя.
"Виждам обаче, че решението ми да остана на поста си стана предмет на дискусия. По тази причина вече не мога адекватно да нося отговорност за хората си", изтъкна Бейлевелд.