Ердоган: Първият реактор на АЕЦ Аккую ще бъде построен през май 2023 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193187 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган, Снимка: Ройтерс

Първият реактор на АЕЦ Аккую ще бъде построен през май 2023 г., заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии, предаде БТА.

Строителството на първия блок на АЕЦ Аккую, по което работят 3 хиляди руски и 10 хиляди турски инженери, ще бъде завършено през май 2023 г. Реализирането на проекта има много голямо значение, каза Ердоган, който говори в Мерсин (Южна Турция), където ще бъде изградена първата турска атомна електроцентрала.

За Анкара е важно първият реактор на АЕЦ Аккую да бъде пуснат в експлоатация през 2023 г. тъй като тогава ще се чества 100-годишнината от основаването на Република Турция.

По време на посещението си в Мерсин Ердоган посети площадката, на която се извършва строителството на АЕЦ Аккую. Той посочи, че всичко върви по план и благодарение на работниците и инженерите реакторът се строи бързо.

Проектът за изграждане се осъществява от компанията "Аккую нуклеар" (над 99 % от акциите й принадлежат на корпорацията Росатом) по междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г.

Очаква се АЕЦ "Аккую" да произвежда електроенергия, която ще покрива около 10 %  от  годишното потребление на електроенергия на страната.