Ирак: САЩ ще намалят бойните си части на територията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193276 www.24chasa.bg
Ирак се договори за намаляване на американските войници на територията си СНИМКА : Ройтерс, Архив

Ирак каза днес, че се е договорил със САЩ за намаляване на американските бойни части и оборудване във военни бази на негова територия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Споразумението е било постигнато на среща в Багдад между иракски и американски военни в рамките на стратегическия диалог между двете държави, съобщи иракската армия.

"Двете страни се съгласиха да намалят американските бойни части и оборудване във военните бази "Айн ал Асад", в Западен Ирак, и в град Ербил, на север, до края на септември", пише в комюникето.

Иракската армия отбеляза, че споразумението се вписва в процеса на преминаване на силите на международната коалиция в страната към поддържаща роля, която да не включва участие в преки бойни действия.
През юли САЩ казаха, че възнамеряват официално да приключат бойната си мисия в Ирак и за в бъдеще да се съсредоточат изцяло върху обучението и съветването на местните сили за сигурност.

Според съвместно изявление на двете правителства от юли чуждестранните войници, които още са в Ирак, ще се изтеглят до края на годината. В текста, който беше публикуван по време на визита на иракския премиер Мустафа ал Казими в САЩ, бе отбелязано, че ролята на международните сили в Ирак е да подкрепят правителството в борбата му срещу групировката "Ислямска държава".

В Ирак сега има около 2500 американски войници, по данни на Белия дом. Бъдещият им брой ще зависи от изискванията на променената мисия.

Присъствието на американските военни е въпрос, който предизвиква полемика в Ирак, отбелязва ДПА. САЩ бяха начело на инвазията в страната през 2003 г., довела до свалянето на режима на Саддам Хюсеин.

През последните месеци съюзени с Иран иракски партии и шиитски групировки засилиха призивите си за изтегляне на американските сили. Други сили, например сунитски партии и кюрдите, обаче искат американските войски да останат, отбелязва още ДПА.