Учени са картографирали за първи път галактически вятър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193333 www.24chasa.bg
СНИМКА: Туитър/Hubble_Space

Учени са картографирали за първи път галактически вятър -
газовият резервоар на галактиката, и така са наблюдавали част от
"липсващата" материя, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Галактиките рядко са пасивни острови от звезди, те са по-скоро динамични структури, чието формиране и еволюция са трудни за изследване, казва за АФП астрофизикът Никола Буше.

Според теорията галактиките са съставени основно от мистериозната тъмна материя, която е невидима и само около 16 на сто от тях е барионна материя от атоми и молекули от "видимата" вселена.

Наблюдението на галактиките обаче разкрива едва 20 на сто от барионната материя. Останалата част - "липсващата" материя, се разпръсква в космоса от галактическия вятър, мъглявина от газ и прах от избухващи звезди в галактиката.

Международен екип от учени под ръководството на Изследователския център по астрофизика в Лион е картографирал такава мъглявина от липсваща материя с помощта на спектрографа МУЗА и Европейския извънредно голям телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.
"Все едно наблюдаваме айсберг за първи път", каза Никола Буше, съавтор на изследването, публикувано в престижното британско издание MNRAS. Водещ автор на публикацията е Йоханес Сабл от факултета по астрономия на университета "Сейнт Мери" в Канада.