Фотоизложба "Непознатият цар" бе открита днес в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/10193389 www.24chasa.bg

Фотоизложба "Непознатият цар" бе открита днес в  Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана. Поводът е Деня на Независимостта и 160 години от рождението на цар Фердинанд I Български. Организатори на събитието са Община Монтана и Исторически музей – гр. Чипровци, съвместно с Фонд "Цар Борис III и Царица Йоанна" - Дворец Врана.

Директорът на РБ „Гео Милев“, г-жа Анелия Иванова – Тодорова, приветства гостите, а за едно от най-значимите събития в новата история на България – Деня на Независимостта, говори директорът на Исторически музей – гр. Чипровци, д-р Анита Комитска.

Фотоизложбата "Непознатият цар" съдържа портрети на цар Фердинанд I и семейство му, направени от Георг Волц, едно от най-значимите имена в българската фотография. Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век. Той е поддържал приятелски връзки с изтъкнати общественици и интелектуалци: семейството на Петко Каравелов, Стефан Стамболов и Петко Р. Славейков. Чест гост в ателието му бил и цар Фердинанд. Волц получава предложение да стане негов дворцов фотограф и след 1905 г. започва да следва неотлъчно царя при всичките му пътувания – на официални събития и по време на военни действия.

Фотоизложба

Екипът на Исторически музей – гр. Чипровци, бе подготвил за присъстващите листовки, с подробна информация за живота и делото на владетеля, управлявал страната ни 31 години.

Фотоизложба

РБ „Гео Милев“ се включи в празничното събитие с изложба на библиотечни материали за Деня на независимостта и за цар Фердинанд, чието име нашият град е носил 34 години.

Фотоизложба

Тази година, заради пандемията, празникът в град Монтана ще бъде отбелязан не с традиционния концерт на площада, а с по-камерни събития.

Фотоизложба

Община Монтана кани гражданите на областния център на 21 септември /вторник/, от 15:00 ч., в голямата зала на Общински младежки дом – Монтана, където ще се състои прожекцията на документалния филм "Фердинанд Български" на режисьора Светослав Овчаров. Лентата е отличена с наградата „Златна роза“ на кинофестивала във Варна