Допълнителните машини за гласуване ще струват над 11 милиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/10193443 www.24chasa.bg

11, 4 млн. лева е максималната цена, която ЦИК залага за покупката на допълнителните 1600 машини, които ще са нужни, за да се осигури вотът на 14 ноември. Това стана ясно от ново решение на комисията от днес. Сумата без ДДС е точно 9,5 млн.лева.

В тези средства освен закупуването на 1600 устройства, всяко от които върви с по 6 смарт карти и по 2 флаш памети, са заложени още доставката на допълнителни 26 000 флашпамети, както и транспортирането на всичко до София.

В мотивите от ЦИК са записали, че за изборите ще са нужни най-малко 9400 устройства за страната, по едно в секция, както и поне 700 за чужбина. Част от тези машини трябва да се използват само за президентския вот, ако има балотаж. Отделно ЦИК залагат повече машини за разяснителната кампания.

Отделно пък от това комисията планира да сложи по две машини в секциите с над 320 гласували избиратели, което към този момент означава 2119 секции. Именно поради тази причина набавянето на допълнителни устройства е наложително, посочват от ЦИК. Това, според комисията, ще осигури и пълна съвместимост със старите машини.

Заради кратките срокове обаче ЦИК ще обяви поръчката с пряко договаряне, като за целта ще покани на преговори производителя "Смартматик", чието седалище е в Холандия, както и доставчика за България - "Сиела Норма".

По-рано през деня ЦИК реши да обяви и друга поръчка - за логистиката и модификацията на софтуера за машините за вота на 14-и.