"168 часа": Леля пишеше на мама с кодове - щом някой е в санаториум, значи е в лагер

https://www.24chasa.bg/novini/article/10194661 www.24chasa.bg
Д-р Боян Христофоров и съпругата му Ан дьо Колбер

Бившият директор на гастроентерологията на “Кушен” Боян Христофоров за ужасите на комунистическия режим

Убиха философ, който не се отказа от Кант и не прие марксизма

В предишния брой публикувахме статия как 9 септември 1944 г. разделя нацията повече от 76 години. За някои това е преломна точка, когато България скъсва с фашизма и започва на чисто. За други – национална катастрофа, съизмерима с най-големите трагедии в историята.

Този път предлагаме на читателите две огледални истории, две гледни точки към едни и същи събития. За Софи Пинкас 9 септември е най-големият празник, който тя продължава да празнува. За българския професор в Париж Боян Христофоров тази дата е сред най-мрачните в новата ни история, която принуждава семейството му да избяга и да бъде единственият в училището си в Париж, който е осъден на смърт.

Тези разкази още веднъж потвърждават, че никой няма право да съди другия, защото дори да иска, не може да се постави на мястото му - историята винаги се пречупва през личното.

В предишния брой ви разказахме за френската графиня Ан дьо Колбер, правнучка на гения на Краля Слънце – Жан-Батист дьо Колбер. Това е човекът, който прави реформи в икономиката, в данъчната система и търговията и осигурява средства на Луи XIV, с които да поддържа постоянно 7 пъти по-голяма армия, да увеличи флота, да засили присъствието в колониите, да разшири пределите на Франция, да изгради изключителни дворци и да превърне Париж в център на изкуствата.

Самата Ан не обича да говори за фамилията си. Тя е известна в цял свят художничка. През 1961 г. се запознава със съпруга си – българина Боян Христофоров. Любопитното е, че двамата са родени на една и съща дата, в една и съща година – 11 септември 1936 г.

Боян Христофоров е едно от светилата в медицината - дългогодишен шеф на клиниката по гастроентерология в една от най-големите болници в Париж - "Кушен", където продължава да работи.

Тези дни двамата отпразнуваха своя 85-годишен юбилей и бяха така любезни при идването си в София да се срещнат с екипа на "168 часа".

- Г-н Христофоров, вие сте роден в България, какво си спомняте от бомбардировките над София?

- Първите бяха много леки, на 10 януари 1944 г. стана ужасно. Ние живеехме в мазето, около нас падаха бомби. Играех си с дете на съседи, бомбата ги уби. След 2 седмици избягахме в Златица, баща ми бе доцент и остана в София, спеше в мазе, тук работеше. Аз бях с майка и леля.

Баща ми е френски възпитаник, който бе против немците, а България бе за Германия. Като загубили Втората световна война започнаха да ни отнемат територии. Баща ми имаше много

близки приятели сред комунистите

Един ден обаче му казаха да им даде списък със студентите – деца на буржоазни родители, за да ги изгонят от университета. Не можа да се примири. Осигури си една командировка в Париж, заминахме и не се върнахме. Искаше да избяга от този полицейски живот, от лагерите. Имахме два апартамента на две сестри. Мъжът на леля ми го вкараха в затвор, докато го намерим… Никой нищо не знаеше. Не могат да го освободят, защото не знаят защо е зад решетките.

Беше неприятно.

- Как заминахте, тогава това не е било лесно.

- Мъчно беше, но татко бе близък с големи комунисти. Бащата на един бе другар на Димитър Благоев, големи хора, които не подозираха, че баща ми ще остане в Париж.

Как арестуват съпруга на леля й, четете - ТУК!