Седмина задържани при спецакция срещу трафика на мигранти (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10194708 www.24chasa.bg

Задържани са седем души при спецакция срещу нелегалния трафик на мигранти. Това съобщиха на брифинг от МВР. 

Операцията е била на територията на София и областите Русе и Хасково.

За четирима от бандата има повдигнати обвинение за участие в организирана престъпна група, мярката им е удължена в задържане за 72 часа, предстои да бъде искано постоянно задържане под стража. "Двамата са българи, двамата са афганистанци, единият от които е организатор", каза директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов.

"Операцията започна с получена информация в ДАНС, която касае дейност на организирана престъпна група за превеждане на мигранти през турско-българската граница и впоследствие през българо-сръбската граница. Информацията касаеше няколко лица от афганистански произход, както и български граждани. Основно превежданите мигранти бяха афганистански граждани", заявиха от ДАНС.

Главен комисар Калин Стоянов определи операцията като сериозен успех на службите за сигурност в България, които са пряко ангажирани с противодействието на нелегалната миграция, един от основните, по думите му, проблеми в момента както в страната, така и в Европа.

Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС, обясни как се е развила операцията в рамките на около година. Тя е започнала с получена информация в агенцията, засягаща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а в последствие и през българо-сръбската граница.

Информацията е засягала няколко лица от афганистански произход, а също и български граждани, като основно превежданите мигранти са били афганистански граждани. Данните са били систематизирани и предоставени на ГДБОП и на ГД "Гранична полиция". Били са организирани съвместни екипи за работа по документиране на престъпната дейност на засечената група и всичко е завършило с успешната специализирана операция на 16 септември.

Очаквайте подробности