Стотици тунизийци протестират срещу президента

https://www.24chasa.bg/novini/article/10195723 www.24chasa.bg
Каис Сайед

Стотици хора се събраха днес в столицата на Тунис, за да протестират срещу действията на президента Каис Сайед, който завзе управленските правомощия през юли, предизвиквайки конституционна криза. Неговите действия бяха определени от негови противници и като преврат, предаде Ройтерс.

Протестиращите, събрали се днес, скандираха "спрете преврата" и "искаме връщане на легитимността", докато десетки поддръжници на Сайед участваха в контрадемонстрация, като скандираха "народът иска да разпусне парламента", съобщава БТА.

Това беше първият протест, откакто президентът обяви на 25 юли, че уволнява премиера, временно спира работата на парламента и поема изпълнителната власт. Във връзка с демонстрацията имаше засилено полицейско присъствие.

Действията на Сайед бяха широко популярни в Тунис, но породиха опасения за новите права и демократичната система, извоювана при революцията през 2011 г., поставила началото на "Арабската пролет".

Президентът все още не е назначил министър-председател, нито е обявил по-дългосрочните си намерения.

Негов съветник каза по-рано този месец, че Сайед обмисля да суспендира конституцията от 2014 г. и да подложи на референдум нов проект за основен закон, което предизвика най-сериозната съпротива срещу него от 25 юли.

Президентът отхвърля обвиненията в преврат, а поддръжниците му представят неговите действия като възможност за изчистване на страната от един корумпиран елит.