Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10195764 www.24chasa.bg
Ню Йорк празнува вече се завръща към културния живот СНИМКА:Ройтерс

След 556 дни прекратена дейност заради пандемията от новия коронавирус филхармоничният оркестър на Ню Йорк се върна на класическата сцена за сезон 2021-2022 г., съобщи АФП.

В афиша за новия сезон редом с концерт за пиано номер 4 на Бетховен са и съвременни творби на Арън Копланд ("Quiet city"), Джордж Уокър ("Antifonys") и Анна Клайн ("Within her arms"), предаде БТА.

Пандемията принуди прочутия симфоничен оркестър, който е една от най-старите музикални институции в САЩ, да отмени сезон 202-2021 г., което донесе загуби от 21 милиона долара от непродадени билети.

Оркестърът този сезон няма да бъде в традиционния си дом зала "Дейвид Гефън" в Центъра Линкълн, която в процес на ремонт за 550 милиона долара. Филхармонията ще използва две зали в Манхатън, докато трае ремонта.

Концертът в петък вечер, с който бе открит сезона, започна с изпълнение на националния химн на САЩ и публиката аплодира на крака.

Откриването на сезона на Нюйоркската филхармония е поредна стъпка към завръщането към нормалността в културния живот на Ню Йорк след екстравагантния бал на музея "Метрополитън" в понеделник вечер. На 27 септември пък се открива сезонът на операта "Метрополитън".