На гръцкия остров Самос беше открит нов бежански лагер

https://www.24chasa.bg/novini/article/10195816 www.24chasa.bg
Остров Самос Снимка: Pixabay

На гръцкия остров Самос днес беше открита новата "закрита контролирана структура" с капацитет от 3 хиляди души. Тя заменя досегашния център за прием и идентификация на мигранти в местността Вати на острова, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Новият център в местността Зерву ще бъде първият по рода си в европейски мащаб. На откриването гръцкият министър на миграцията и убежището Нотис Митаракис каза: Днес Самос си връща спокойствието и оставя зад себе си срамните сцени във Вати". Пренаселеният лагер във Вати беше поле на остро противопоставяне на настанените мигранти и гръцките власти, причина за много критики от международни правозащитни организации и за недоволство сред местните жители, съобщава БТА.

"На 30 септември срамният център за прием и идентификация се затваря окончателно", подчерта Митаракис. Той припомни още, че през 2021 г. потокът на мигрантите към Самос е спаднал с 91 процента, като тази година едва 117 мигранти са преминали от Турция на острова.

В новия лагер ще бъдат настанени 240 непридружавани деца, 240 представители на уязвими групи, 960 души в центъра за настаняване на очакващи депортация и още 1560 други мигранти.

Центърът ще разполага със спортни и детски площадки, игрища, общи перални и кухни.

Към новата структура обаче бяха отправени и критики. Както съобщава АНА-МПА, според международната организация "Лекари без граници" става въпрос за "център-затвор", който ще допринесе за "изолацията и по-нататъшното травмиране" на кандидатите за убежище. "Колко скандален е фактът, че докато гледаме какво става в страни като Афганистан, ЕС и Гърция са заети с откриването на един нов затвор за кандидати за убежище, бежанци и мигранти на остров Самос", заяви ръководителят на мисията на "Лекари без граници" на острова Йоргос Караянис