Отново камбанен звън в историческа църква в Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/10195982 www.24chasa.bg
Мосул, Ирак

Под радостните възгласи на вярващите за първи път от седем години насам отекна камбанен звън от прочутата църква "Мар Тума" ("Свети Тома" - бел. р.) в старата част на иракския град Мосул, предаде Франс прес. Отец Пиос Афас, облечен в богослужебни одежди, би камбаната на своята католическа църква, която все още е в ремонт. На място присъстваха десетки хора, много от които християни, пристигнали от околните селища. Първите удари на камбаната бяха приветствани с аплодисменти и хорова молитва. Всички извадиха мобилните си телефони, за да запечатат мигам предаде БТА.

За инсталирането на 285-килограмовата камбана са били използвани дарения от френската неправителствена организация "Братство в Ирак", подкрепяща религиозните малцинства. Камбаната е била отлята в Ливан и доставена от Бейрут до Багдад със самолет, а после оттам до Мосул е била докарана с камион.

Преди седем години джихадистите от Ислямска държава превърнаха Мосул в столица на иракската част на провъзгласения от тях халифат. Те бяха прогонени оттам от иракската армия и международната коалиция през 2017 година. Появата на джихадистите преди седем години застави десетки хиляди християни да избягат от Мосул и от цялата област Ниневия. Едно време тези райони са били съсредоточия на християнството в Ирак. Някои от бежанците се заселиха в намиращия се наблизо Иракски Кюрдистан.

Появата на камбана в храма "Мар Тума" открива пътя за завръщането на християните в Мосул, ако Бог пожелае това, каза днес отец Пиос Афас.

До американската инвазия в Ирак през 2003 година християнската общност в страната наброяваше над 1,5 милиона души, но се стопи бързо до около 400 000 души, тъй като мнозина избягаха от насилието, избухнало в страната.

Църквата "Мар Тума", датираща от 19-и век, е била използвана от джихадистите, които я превърнали в затвор и в съд. Сега работата по реставрацията й продължава, а мраморният под е демонтиран, за да бъде преправен изцяло.

"Всички изображения на кръстове, всички християнски изображения са били унищожени, доста изящно изработените мраморни олтари са били съборени", съобщи по телефона на АФП Фарадж-Беноа Камюра, основател и директор на "Братство в Ирак". По думите му християните са могли да заминат завинаги и да се откажат от Мосул, но те не са обърнали страницата и продължават да полагат много усилия за града. Той обаче признава, че едва петдесетина християнски семейства са се върнали да живеят отново там. А някои идват да работят през деня в Мосул и вечер се връщат в новите си градове.