Близките на убитите цивилни от американски дрон в Афганистан: Извиненията не стигат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10196624 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Близките на афганистанските цивилни, убити погрешка с американски дрон в края на август в Кабул, заявиха днес, че поднесените от Вашингтон извинения не са достатъчни, предаде Франс прес.

"Това не е достатъчно. Те трябват да дойдат тук и да ни се извинят директно", каза Фаршад Хайдари, чийто брат Насър, малките му братовчеди и чичо му Езмарай Ахмади са били убити при удара с дрон. "Американците трябва да дойдат тук и да ме обезщетят за понесената загуба", подчерта 22-годишният мъж.

На 29 август американските сили в Афганистан поразиха с дрон паркирана кола пред къща в Куаджа Бурга, квартал в северозападната част на Кабул. Тогава военните твърдяха, че в колата е имало експлозиви и че са осуетили атентат, подготвян от местния клон на Ислямска държава, съобщава БТА.

На следващия ден семейството на Езмарай Ахмади каза, че той е бил служител на международна неправителствена организация и че при удара са загинали 10 души, сред които 7 деца. Вчера американската армия промени първоначалната си версия и американския министър на отбраната Лойд Остин поднесе най-искрените си извинения за този гаф.

Братът на Ахмади - Аймал Ахмади, чиято тригодишна дъщеря също е загинала в удара, каза днес, че извиненият не са достатъчни. Той заяви, че добрата новина е, че САЩ са признали, че са атакували невинни хора, но допълни, че сега семейството иска справедливост и компенсации.

Фаршад Хайдари пък припомни, че брат му Насър също е работил за американците 10 години. Всички убити в удара са получили документи, за да бъдат евакуирани от Афганистан, разказа още той.