Петков и Василев са хора на Радев, казва Плевнелиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10197033 www.24chasa.bg

„Безспорно е влиянието и връзките с президента Радев при новата формация на Кирил Петков и Асен Василев”, заяви президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев.

Според него този, който не спазват върховенството на закона, не е демократ. „И да, Румен Радев не е демократ, защото не спазва конституцията, в която се е клел. Не спазва закони като обикновените български граждани. Моралният аспект да се заиграеш с Радев, който не е демократ, а всъщност да претендираш, че си част от демократична България, за мен се губи”, категоричен е Плевнелиев.

Той  разказа, че докато бил в Бостън, разговарял с Дък Бейкър – син на държавния секретар и началник на кабинета на Роналд Рейгън – Джеймс Бейкър. Той му е споделил американската поговорка: „Зад всяка криза в американската история стоят добрите намерения на някой от Харвард”.

„Познавам ги и двамата добре. Но нито са ме питали нещо, нито са ми се обадили. Популярни министри са, но дали в Харвард ги учат, че трябва някакви емисари задкулисно да ходят и да купуват други партии. Аз съм разочарован от два аспекта на техните намерения. Така не трябва да се правят политически партии. Разбирам да бяха излезли и да кажат, че имат нови идеи, решения за една по-добра България, за промяна. Но когато по този начин, в последния момент, с всички съмнения за екипа на президента Радев, за задкулисни пари, които да купуват политически парти. Не, това не е по харвардски, това е по балкански”, смята Плевнелиев.

Той посочи, че ако Петков и Василев са го потърсели за съвет, е щял да ги предупреди да избягват популизма.

„Не може с леви цели да постигаме десни интереси или обратното. Или сте десен политик, или сте ляв политик. Повече от ясно е, че те ще се позиционират в ляво център”, смята Плевнелиев.