В Сливен чакат ЦИК да определи единия зам.-председател на РИК

https://www.24chasa.bg/novini/article/10197719 www.24chasa.bg
В Сливен не постигнаха пълен консенсус за състава на Районната избирателна комисия за изборите на 14 ноември, окончателното решение остана за ЦИК.

Съставът на Районната избирателна комисия в Сливен ще бъде определен окончателно от ЦИК. Това стана ясно след проведените днес от областния управител Минчо Афузов консултации с парламентарно представените партии и коалиции, които не приключиха с консенсус, съобщиха от областната администрация.

Съставът на РИК в Сливен трябва да е от 13 човека, като нито една партия или коалиция не може да има мнозинство в комисията. По време на консултациите участниците трябваше да постигнат съгласие и да номинират председател, двама зам.-председатели и секретар на комисията, които също не могат да бъдат излъчени от една и съща партия или коалиция.

Пълен консенсус имаше за предложенията на "Има такъв народ" за председател на РИК да бъде назначена Елизабет Кендерян и за номинацията на ДПС за секретар да бъде назначена Севда Османова.

За двете зам.-председателски места първоначално бяха излъчени три кандидатури: на Росица Тодорова от "ГЕРБ – СДС", Мария Чомпова от "БСП за България" и Пепа Митева от "Демократична България – обединение". След дадена 10-минутна почивка консенсус бе постигнат за кандидатурата на Мария Чомпова. Кандидатурата на Росица Тодорова бе подкрепена от "Има такъв народ" и от ДПС, а на Пепа Митева – от "Изправи се! Мутри вън!" и "БСП за България. /Според документацията на ЦИК коалицията на Мая Манолова и сие фигурира със старото си име "Изправи се! Мутри вън!", вместо "Изправи се! Ние идваме!"/.

След като протоколът от проведените в неделя консултации бъде подписан, областният управител ще го изпрати заедно с направените предложения за членове и резервни членове на РИК в Сливен до Централната избирателна комисия, която ще определи състава й.