Детски талант или компетенции в 21 век

https://www.24chasa.bg/novini/article/10200328 www.24chasa.bg

Развитието на технологиите дотолкова ускори промените в живота ни, че едва ли някой може да каже кои професии ще бъдат успешни в бъдеще. Тогава как родителите да подкрепят развитието на талантите и компетенциите на децата? Едно е сигурно, ще живеем във все по-дигитален свят, в който и най-обикновената професия и най-големия талант ще зависят от дигиталните компетенции.

Какво е талант в 21 век?

Талантът не е само качества по рождение, които определена култура и историческа епоха считат за изключителни. Талантът е възможности, чието развитие отнема време, усилия и социална среда, която насърчава. Психолозите са идентифицирали няколко вида талант, чиито характерни черти могат да бъдат забелязани още в детската градина:

• Логико-математически талант

• Пространствено-визуален талант

• Физико-кинетичен талант

• Музикален талант

• Езиков талант

Примерите за талантите на 21 век са във всяка от тези области, но общото между всички е способността им бързо да се адаптират и възползват от развитието на информационните технологии.

Как да разберете таланта на детето ви?

Вероятно всеки може да види музикалния, танцувалния и спортния талант на детето си. Но в останалите области често родителите неуспешно инвестират време и усилия за извънкласно обучение на децата си. Психолозите твърдят, че определени личностни черти и поведения, които се наблюдават в ранна възраст, показват дали детето има потенциал за развитие в определена област. Ето ранните индикации за логико-математическия талант:

• Интерес към логическите игри, любов към настолните игри.

• Афинитет към строителни играчки и игри (като Lego или Minecraft), голямо въображение в изграждането на обекти.

• Силното критично чувство, желание да спори, ползвайки добри аргументи.

• Отлична памет, бързо запомня факти и данни и лесно ги припомня по-късно.

• Езиков хумор, каламбури.

• Бързина при решаване на задачи.

• Творчески, нови решения на проблеми.

Ако тези щрихи описват детето ви, то си струва да го подкрепите в хоби или курсове, които използват и развиват този талант.

Развитие на логико-математическия талант

Ние в Logiscool смятаме, че е важно всяко дете да намери областите, в които се справя добре. Ето защо нашите курсове, лагер-школи и ателиета предлагат множество начини за откриване и развитие на логико-математическия талант на децата.

В нашите курсове по програмиране, ученици от 2 до 12 клас създават компютърни игри и работят по все по-сложни проекти в уникалната платформа SCOOLCODE. В началото школници използват визуални блокове (режим blox), след това постепенно, всеки със своето темпо (режим mix), преминават към текстови езици за програмиране, като C# и Python (режим text).

През новата учебна година 2021/22 предлагаме и нови курсове:

• Нашият Дигитален интро курс е специално пригоден за нуждите на първокласниците - чрез вълнуващи творчески задачи и логически игри да се запознаят с алгоритмичното мислене.

• Курсът Откриване на дигиталното ще помогне на учениците от 4-5 клас да станат дигитално грамотни и съзнателни творци, експериментирайки с програмиране и други дигитални дейности.

• Курсът Програмиране с Python е за настоящи и нови школници от 6-12 клас, които искат да научат лесен и многофункционален език за програмиране, който да им служи в обучението или дори на работното място. В края на обучението ще бъдат подготвени да се явят за сертификат PCEP – Certified Entry-Level Python Programmer.

Курсовете се провеждат присъствено в школи в София и Пловдив или онлайн за останалите населени места. Ако е необходимо, можем да преминем към онлайн обучение във възможно най-кратък срок. Нещо повече, у дома школниците имат възможност да усъвършенстват уменията си и да общуват със съмишленици от цял свят чрез забавно-образователен портал MyLogiscool.

Нашата модулна учебна програма и проектно-базирано обучение, развива талантите на децата и укрепва тяхното самочувствие. Ученето и решаването на задачи в малки групи с млади инструктори е забавно и мотивира децата да се усъвършенстват. В курсовете и лагер-школите на Logiscool повече от 100 000 ученици по света учат програмиране докато се забавляват.

Повече информация за нашите присъствени и онлайн курсове можете да намерите тук: https://www.logiscool.com/bg-bg/courses-2021-programming

Logiscool е световен лидер в обучението по програмиране за деца и юноши с мрежа от повече от 110+ локации в 21 държави. В България Logiscool вече има 5 школи и търси желаещи да отворят школи в още градове.