Отложиха делото за катастрофата с Лютви Местан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10200506 www.24chasa.bg
Делото срещу Лютви Местан беше отложено за 22 ноември.
Делото срещу Лютви Местан беше отложено за 22 ноември. СНИМКА: Ненко Станев

Делото за катастрофата, по което Лютви Местан е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно бебе, беше отложено. Инцидентът стана на 14 април 2019 година на разклона край момчилградското село Загорско. При опит на Местан да излезе с автомобила си на главен път последва сблъсък с БМВ, движещо се с висока скорост. При катастрофата загина бебе, возещо се в другия автомобил. Обвиняем по делото е и бащата на мъртвото бебе.

Причината за отлагане на делото стана неявяването на двама свидетели - Петър Панайотов и Божидар Велеганов. Според защитата на Местан двамата са лекари, оказали първа помощ на пострадалите при пътния инцидент.

"Техните показания са от съществено значение за хода на делото, за да бъде допълнена в детайли картината и определена точната причина за смъртта на бебето", заяви адвокат Нацко Дойчев. Той и Местан поискаха от окръжния съд в Кърджали вещите лица, изготвили петорната автотехническа и седморната комплексна автотехническа и съдебно-медицинска експертизи да бъдат разпитани след като двамата лекари дадат показания. След кратко заседание магистратите решиха да приемат искането на защитата на Местан и отложиха гледането на делото за 22 ноември.

Преди това в съдебна зала беше приета експертиза за автентичността на видеозаписи от района на катастрофата.

Съдът разпита и 77-годишния Йордан Каймаканов, чиято фирма е собственик на автомобила, който Местан управлявал при катастрофата. Колата била дадена на обвиняемия няколко месеца преди катастрофата от синовете на свидетеля. Според него целта била Местан да използва автомобила известно време и ако му хареса да го закупи.