Учителите в Гърция заплашват с протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/10200715 www.24chasa.bg
Гръцките учители са против изискването за вътрешно оценяване на труда им.

Учителите в Гърция заплашват с протести заради изискването за вътрешно оценяване на труда им. Министерството на образованието пък от своя стърана заплашва с глоби и уволнения при неподчинение, предава БНР.

Гръцките учители са в готовност за стачка срещу вътрешното оценяване, въведено от министерството на образованието. Ефективността на образованието е тясно свързано с нивото на квалификация и умерения на учителите да се адаптират в промените на учебния процес, заяви министър Ники Карамеос.

В същото време учителският синдикат смята, че в период на пандемия преподавателите работят при високо напрежение и процедурата по вътрешно оценяване натоварва допълнително тяхната ангажираност. Синдикатите приканват учителите да не се явяват на оценяване и дори да заведат съдебни дела срещу просветното министерство.

В отговор министър Карамеос заяви, че ще се приложи законът за държавните служители, който предвижда глоби и дори отстраняване от работа при неизпълнение на наредбата.

Асоциацията на родителските училищни съвети подкрепя оценяването и препоръчва на учителите да отчетат психическото състояние на децата и да се откажат от протести.