Общините се борят два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочени към тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/10200742 www.24chasa.bg
Петър Ганев

Ако бъде направена реформа за финансова децентрализация и два процента от приходите от подоходното облагане бъдат пренасочени към общините, този ресурс би се равнявал на близо 850 милиона лева на годишна база, каза днес Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика по време на дискусия в рамките на Годишната среща на местните власти в Албена, предаде БТА. 

Той припомни, че противниците на тази идея изтъкват, че от такава стъпка ще спечелят големите общини, а малките, където няма много работещи и заплатите са по-ниски, ще са в губеща позиция. Позицията на експерта беше, че този риск би могъл да бъде избегнат, ако бъдат приети изравнителни механизми.

Реализацията на такава реформа ще бъде стимул за кметовете да привличат инвеститори, да откриват работни места и да се повишават заплатите, допълни Ганев.

Целта на децентрализацията не е всички общини да станат равни, каза експертът. По думите му допълнителният финансов ресурс обаче ще помогне на кметовете да работят по-добре за съгражданите си и да реализират различни политики на местно ниво.

За да се избегнат разликите между отделните общини, би могло да се мисли в посока по-мощните да получават по-малки държавни субсидии, като средствата се пренасочват към по-бедните, посочи Ганев. По думите му такава стъпка би задоволила всички. Според експерта, вариантът с въвеждане на нови данъци - например върху земеделските земи, би предизвикал недоволство сред хората, а това би спряло всяка реформа.

През последните 30 години винаги се говори как финансовата децентрализация ще бъде приоритет на централната власт, само че тя все още не е узряла да предостави автономност на общините, коментира по време на дискусията кметът на Плевен Георг Спартански. Той приветства идеята два процента от подоходното облагане да бъдат пренасочвани, като посочи, че при такава реформа Плевен би получавал около 11,5 милиона лева за година.

Като проблем Спартански посочи това, че две трети от парите в бюджетите на общините идват по линия на общата субсидия. "Това ни прави просто пощенски кутии и нямаме възможност да правим никакви политики на местно ниво, нищо че сме избрани мажоритарно и сме пряко отговорни пред съгражданите си", каза Спартански. Той изрази недоволство от факта, че през последната година държавата не работи и кметовете са принудени да чакат с месеци за един подпис в някое от ведомствата в столицата. За общините пътят не е да се борим за субсидии и да се молим за целеви пари, а да изискваме централната власт да гледа на нас като на равностойни партньори, посочи кметът на Плевен.

И обобщи, че е редно държавата да контролира разходването на средствата, но кметовете трябва да имат комфорта да развиват местни политики и да разполагат с достатъчно ресурси, за да има в страната ни независима местна власт.

Темата с финансовата децентрализация се коментира още от 2003 г. Тогава възниква и предложението за пренасочване на два процента от подоходното облагане към общините.