ЕС: Не можем да оценим изборите в Русия заради липсата на независимо наблюдение

https://www.24chasa.bg/novini/article/10200907 www.24chasa.bg
Избори в Русия СНИМКА: Архив

ЕС не може да даде, засега, оценка на последните избори в Русия заради липсата на данни от независимо наблюдение, заяви днес говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той добави, че ЕС никога няма да признае изборите в Крим, защото са произведени в нарушение на споразуменията от Минск. Крим е част от Украйна, допълни говорителят.

По неговите думи ЕС има данни от самостоятелни наблюдатели, че на руските избори е имало множество нарушения. Той призова Москва да спазва ангажиментите, които е поела пред ООН, Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Говорителят отбеляза, че представители на ОССЕ не са били в състояние да наблюдават гласуването.

За ЕС е важно изборите да бъдат свободни и честни, заяви говорителят. Той посочи, че в навечерието на руските избори представители на опозицията, гражданското общество, медии и журналисти са били притискани, за да не се чуват критики към досегашното управление. По неговите думи изборът на руснаците е бил ограничен и те са били лишени от възможността да придобият впечатления за кандидатите.