Условна присъда и глоба за инспектор от РЗИ - Габрово взимал подкупи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10201222 www.24chasa.bg

Година и четири месеца условно наказание и 2000 лв. глоба в полза на държавата даде Окръжният съд в Габрово на  инспектор в Регионална здравна инспекция-Габрово за вземане на подкупи от собственици на заведения, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение.

Делото е гледано по съкратената процедура, а служителят е признат за виновен за това, че в периода от януари 2019 г. до 1.06.2020 г., в гр. Габрово, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция - Габрово, е поискал и приел облаги, които не му се следват – парични суми в различен размер от пет лица. Незаконните облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, от които е поискал обща сума от 7150 лева и е получил обща сума 6785 лева, за да ги предупреждава за предстоящи проверки в заведенията им, уточняват от прокуратурата.

По делото е проведено съкратено съдебно следствие , като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти.

Подсъдимият е лишен от право да упражнява професия и дейност в държавни контролни органи за срок от две години. Наред с това, съдът е отнел в полза на държавата 105 лева като предмет на престъплението и го е осъдил да заплати 6680 лева-равностойността на липсващия предмет на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.