Петков и Василев на преговори тази вечер със "Средна европейска класа"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10202078 www.24chasa.bg
Новият лидер на партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски и Кирил Петков при посещението на бившия министър в индустриална зона до Бургас в края на август. СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ПАРТИЯ СЕК

"На преговори сме", заяви пред "24 часа" новият лидер на Средноевропейска класа Константин Бачийски, запитан дали партията ще даде регистрацията си на формация "Промяната продължава" на Кирил Петков и Асен Василев за участие в изборите.

От няколко дни името на СЕК се завъртя в публичното пространство като евентуален ракетеносител на двамата бивши служебни министри за вота на 14 ноември.

"24 часа" пръв писа преди седмица, че партията им симпатизира и се вижда кате техен евентуален съюзник. Бачийски не отрече, но заяви тогава, че иска по-обстойно да се запознае с програмата и идеите на новата формация. Впоследствие от СЕК обявиха, че харесват философията им "дясна политика за леви цели".

"След два дни ще се чуе", нито потвърди, нито отрече бившият лидер Георги Манев, че СЕК ще даде регистрацията си на Петков и Василев. Преди 3 дни той сдаде поста на заместника си Бачийски.

СЕК бе основана преди 14 години от бургаския бизнесмен Георги Манев, който участва с нея на местни и парламентарни избори. От 2007 г. е неотлъчно в общинския съвет на Бургас, но не можа да пробие за Народното събрание. За парламента участва в коалиция с коалиция "Българските патриоти" и "Обединени патриоти" на Валери Симеонов, но на последния вот се пробва и с формацията КОД на Петър Москов.

54-годишният Манев не обясни дали сдаването на поста е свързано с евентуалната регистрация на Кирил Петков с неговата формация, но според запознати е дал благословията си на Бачийски. Манев искал да се оттегли от активната политика и да се посвети на бизнеса и рисуването, което му е хоби.

Той притежава ловно стопанство и развива туристически бизнес в Странджа, а приемникът му Константин Бачийски се занимава с търговия и сервиз с компютри.

Сред членовете на партията са певицата Кристина Димитрова и Искрен Пецов.