Подводници за $ 66 млрд. вдигнаха Париж на нож с Вашингтон, Лондон и Канбера (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10202093 www.24chasa.bg
ЕМАНЮЕЛ МАКРОН

Заради провалената сделка Франция отзовава посланици, отменя среща на министри

Само един час преди Австралия да обяви пакта със САЩ и Великобритания, френският президент Еманюел Макрон е бил уведомен, че Канбера разваля сделка за 66 млрд. долара за 12 ядрени подводници, съобщи в. “Дейли мейл”.

На министрите от френския кабинет също не е била дадена никаква информация, че споразумението ще бъде отменено, заяви посланикът на Париж в САЩ Филип Етиен. Развалената сделка

ще засегне

хиляди работници

в отбранителната

индустрия

на Франция.

Разрази се огромен дипломатически скандал, след като Париж отзова своите посланици в САЩ и Австралия - рядка и сериозна стъпка, посочва Ройтерс. Тя дойде като последица от споразумение, което САЩ сключиха с Великобритания за изграждане на ядрени подводници за Австралия.

Договорът беше обявен миналата седмица в отговор на ескалиращото военно присъствие на Китай в Южнокитайско море. Той отменя френската сделка и Париж обяви, че това е забиване на нож в гърба и поде словесна война с Вашингтон, Лондон и Канбера.

Напрежението ескалира толкова много, че в понеделник Франция отмени среща на военния си министър Флоранс Парли с британския му колега Бен Уолъс.

Политическият сблъсък започна на 15 септември, когато Австралия, Великобритания и САЩ обявиха ново партньорство за сигурност - AUKUS. Като част от него австралийските власти възнамеряват да построят поне 8 ядрени подводници с помощта на американски и британски технологии, първата от които ще постъпи на въоръжение през 2036 г.

Австралийските

въоръжени сили

ще бъдат

преоборудвани

и с американски

крилати ракети

Няколко години преди това, през 2016 г., Франция беше избрана пред Германия и Япония, за да помогне на Австралия да замени по-старите си подводници с 12 нови дизелово-електрически. По това време австралийското правителство нарече проекта най-голямото и сложно отбранително придобиване в историята на нацията, което трябваше да струва 66 млрд. долара.

Резкият завой постави французите в неизгодна ситуация, въпреки това австралийският премиер Скот Морисън защити новата сделка и каза, че ядрените подводници не са просто желание, а потребност.

“Те са по-бързи, по-силни и потайни, точно това, от което Австралия се нуждае, за да защити както своите интереси, така и хората си”, каза Морисън. Той добави, че макар да разбира разочарованието, което изпитва френското правителство, е повдигнал няколко пъти в последните месеци въпроса за способността на подводниците от Франция.

“В крайна сметка това беше решение дали подводниците, които се строят на голяма цена за австралийския данъкоплатец, ще могат да свършат работата, от която се нуждаем, когато постъпят на въоръжение”, каза Морисън.

“Австралия допусна огромна грешка”, коментира френският посланик Жан-Пиер Тебо, след като бе отзован от Канбера.

“Много, много лошо отношение към партньорството - тъй като това не е договор, а партньорство, което трябваше да се основава на доверие, взаимно разбирателство и искреност”, каза Тебо.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан определи новото партньорство като

неприемливо

поведение

между съюзници

и партньори

Тези дни се очаква Еманюел Макрон да разговаря с американския си колега Джо Байдън. Говорителят на френското правителство Габриел Атал каза, че новината е била посрещната с шок и гняв, но е важно да се продължи напред. Според френски дипломатически източник Париж за първи път отзовава посланици по подобен начин. 

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи, че Франция е жизненоважен съюзник и Вашингтон ще се ангажира в следващите дни за разрешаване на различията.

Много по-топли думи дойдоха от британския премиер Борис Джонсън, който настоя, че отношенията с Франция са изключително важни и любовта към нея е незаменима.

Китай нарече новото партньорство и по-конкретно споделянето на ядрените технологии безотговорно. Според говорител на външното министерство сделката застрашава стабилността на Индо-Тихоокеанския регион.

Спорът бележи най-ниската точка в отношенията между Австралия и Франция от 1995 г., когато Канбера протестира срещу решението на Франция да възобнови ядрените опити в Южния Тихи океан и отзова посланика си за консултации. Разработването на новите подводници ще бъде първият път, когато Австралия използва ядрени технологии.