Меркел възмутена от все по-наглия и открит антисемитизъм в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10202600 www.24chasa.bg
Ангела Меркел

Германия трябва да вземе решителни действия срещу антисемитизма, предвид нарастването на десните екстремистки престъпления, заяви канцлерката Ангела Меркел, цитирана от БТА.

"Притеснени сме, че антисемитизмът става все по-невъздържан и все по-открит", заяви канцлерката, която скоро ще напусне поста си, на церемония за връчване на награда на ученическа кампания срещу антисемитизма и за трайно запазване на спомена за нацистките престъпления.

Наградата беше присъдена на групи деца от Лайпциг, Хале, Варбург, Касел и Немското училище Меделин в Колумбия.

Меркел връчи наградата заедно с писателката Марго Фридлендер, оцеляла от Холокоста, която навършва 100 години през ноември.
Меркел посочи като пример за поява на антисемитизма на по-публични места факта, че по време на протести срещу локдауна през последните месеци някои участници са носели жълти звезди с думите "неваксиниран", за да покажат, че се чувстват преследвани от правителството. "Това е непоносима подигравка със страданията на жертвите на Холокоста", подчерта тя. "Не толерираме расизма, не толерираме антисемитизма - унизително е, че трябва да подчертаваме това".

Тя посочи, че през 2020 г. антисемитските престъпления, извършени от десни екстремисти, са нараснали с близо 18 на сто.

"Животът на еврейската общност трябва да може да се развива свободно и безопасно в нашата страна", подчерта канцлерката. Тя добави, че е запазването на спомена за Холокоста и за направеното от Германия по време на Втораа световна война е от жизненоважно значение за бъдещето на германското общество.