Кирил Петков отказва предизборна коалиция с Мая Манолова и Христо Иванов

https://www.24chasa.bg/novini/article/10202955 www.24chasa.bg
Кирил Петков и Асен Василев. СНИМКА: Велислав Николов

Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общите ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа, защото има хора и вдясно, и вляво. Десните може да не искат да гласуват за Мая Манова, а левите - за крайно десните. Това заяви Кирил Петков, един от лидерите на "Продължаваме промяната" в студиото на „Здравей, България” по Нова тв.

Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от "най-ляво до най-дясно", каза  бившият служебен министър на икономиката. "Нека хората да гласуват и просто ще знаят, че ще има коалиция на базата на принципност и почтеност", каза той.

По думите му още другата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

„Подкрепа от 9% на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои до 27-30%", каза още Петков.

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент около 85 кв. м в центъра на София. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", обясни Петков на въпрос с какви средства разполага.

"Влизам милионер в политиката. Като завърших университета си в Харвард бях взел заем от 180 000 долара например. Всичко съм си направил сам", призна Петков.

Със Слави Трифонов имахме много добра работа - особено с Мика Зайкова и Има Митева, заяви Петков.

Бих се обадил на Мика Зайкова, отговори той на въпрос дали би се обадил на Трифонов. "Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм заповядайте на разговори”, каза още бившият служебен министър на икономиката.

Ние сме част от една вълна на промяната и тя ще продължи. Не ме интересува какво са казали за мен - важното е да има парламент от хора, обединени около общо бъдеще, добави бившият министър.

Във връзка с канадското си гражданство той призна: „21 април – тогава съм направил волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20 август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин“. Според Петков важно е Конституционният съд да каже, че въпросът е не кога ти издават бележката, а кога си подал молбата си, защото не може да има натрапено гражданство.

На въпрос какви са му отношенията с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното: „Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм гвоорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки".

Кирил Петков коментира и отношенията си с ДПС. „Имах интересен разговор с депутат от ДПС. Каза ми: „Харесваме твоите политики и виждания, но ние не харесваме, че си срещу Делян Пеевски. Аз му казах, че не го харесвам, защото този човек, според мен, е източвал част от държавните пари", каза той.

„Това, което съм видял от действията на Мая Манолова, мога да кажа, че харесвам политиките й“, заяви той, когато бе попитан дали я вижда сред почтените хора.

Според Петков интересите ни са да има диверсификация на енергията. България трябва да има независими енергийни източници, посочи бившият министър.

„Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него и семейството му. Румен е човек, който е достатъчно смел, за да продължи обаче“, каза той за шефа на НАП. „Не съм разследващ орган и не искам да казвам имена на бизнесмени, от които идват заплахите“, допълни той.

Петков увери още, че няма нищо против хората с различна полова ориентация.