Проф. Петко Салчев: Имаме 64 COVID зони, сключили договор с НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/10203209 www.24chasa.bg
Проф. Петко Салчев. Кадър БНТ

Поетите от държавата лекараства са взаимозаменяеми и препоръчваме на лекарите да отбелязват това в рецептата, обясни шефът на здравната каса

64 са COVID зоните в страната, които до момента са сключили договори със здравната каса и могат да правят безплатни прегледи, изследвания и да предписват лекарства на пациенти с лека до средна форма на коронавирусна инфекция, съобщи шефът на здравната каса проф. Петко Салчев.

"Това е процес, който се развива във времето. В момента директорите на РЗОК разговарят с центровете, които имат договор с НЗОК за това дали не биха се включили...Ще се опитаме да създадем такива зони там, където все още няма", обясни той пред Би Ти Ви. 

В COVID зоните се лекува симптоматиката, а не пациентът, защото етиологично (лечение) за COVID няма, допълни още той.

Салчев обясни, че подготовката на този процес е започнала преди около месец и половина, когато бяха създадени COVID зоните, но тяхната цел тогава беше да бъдат като триажни центрове и само да установяват дали пациентът е болен, или не.

"Сега те се включват към наблюдение и лечение на пациентите с леки и средно тежки заболявания, което е една допълнителна опция, която се създава за пациентите", допълни Салчев.

Проблемът обаче дойде от това, че, за да могат да изпълняват безплатната процедура за прегледи, изследвания и изписване на лекарства, тези зони трябва да сключат анекс към договорите си с НЗОК, процесът по който е започнал в края на миналата седмица. Заедно с него обаче здравното министерство обяви и старт на самата процедура и хората очакваха още в петък да могат да се възползват от нея, което на практика не беше възможно. 

Салчев допълни, че и преди и сега личните лекари продължават да наблюдават пациентите, да пускат електронни рецепти и т.н., но те не могат да изписват от безплатните лекарства. Могат само да изпратят пациент в съответната COVID зона с направление.

За включните лекарства пък, Салчев обачени, че те са предложение на експертите на Министерството на здравеопазването. Допълни обаче, че са генерични и са взаимозаменяеми и препоръчват на лекарите да отбелязват тази възможност при изписването на рецептата, за да може при липсата им в дадена аптека, фармацевтът да може да даде друг медикамент със същата активна съставка.  

"Необходимо е да се ваксинираме, но забравяме нашето поведение. В момента виждаме негативизъм по отношение на всичко и спираме да спазваме мерките. Кой да установи контрол, ако не ние самите. Нашето поведение ще ни спаси. Ако чакаме полицията, РЗИ, НЗОК, Министерството да реши този проблем, никога няма да се отървем от пандемията“, заяви още Салчев.