Заложени са 30 млн. евро за развитието на пограничните региони на България и Република Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/10203275 www.24chasa.bg

Нови 30 млн. евро от ЕС ще бъдат инвестирани за развитие на пограничните региони на България и Република Северна Македония /РСМ/ по програмата за трансгранично сътрудничество, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. За това информира заместник-министър Захари Христов в специално видеообръщение по случай 21 септември - Европейския ден на сътрудничеството, една от кампаниите на EK за популяризиране на резултатите от европейското териториално сътрудничество, съобщиха от министерството.

Информацията е на БТА.

Зам.-министър Христов отбелязва, че инвестициите ще бъдат насочени за развитието на чиста и зелена среда, устойчив туризъм и в подпомагане на конкурентоспособността в трансграничния регион.

"Сред приоритетните ни обекти е изграждането на новия граничен пункт "Клепало", между общините Струмяни и Берово, за който специално сме отделили средства, като по този начин ще имаме още една пътна връзка за развитие на двустранните отношения", отбелязва Христов.

Заместник-регионалният министър обръща внимание, че благодарение на Интеррег програмите в последните 20 години е обновен обликът на пограничните населени места на двете страни. "Осигурихме подходящ достъп до природни забележителности, реставрирахме антични крепости и църкви, помогнахме на местните културни, образователни и спортни центрове да развиват активна дейност сред нашите деца и младежи, което се вижда от успехите им на многобройните състезания и фестивали. Възхищавам се на тези млади хора, които съживяват традициите и споделят идеи за бъдещето, без да поставят граници по между си", казва зам.-министър Христов. Той е категоричен, че всичко направено дотук, е спомогнало и за положителна промяна в отношенията между двата народа и е повишило взаимното доверие.

"Всяка година, на 21 септември, в цяла Европа се празнува Денят на европейското сътрудничество. Това събитие ни кара да се чувстваме горди, че границите между нашите държави могат да свързват, а не да разделят. Строим рамо до рамо, отбелязваме общите ни традиции, преодоляваме заедно предизвикателствата и знаем, че до нас стои приятел, готов да ни разбере и подкрепи", казва още Христов.

Тази година Програмата за трансгранично сътрудничество на Интеррег-ИПП между България и Република Северна Македония отбелязва празника с Виртуален туристически панаир, включващ различни дестинации по програмата, който може да се гледа във Facebook и YouTube канала на програмата от 13.00 ч. днес.