Церемониалмайсторът на нидерландския крал стана посланик в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/10205092 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев и новият посланик на Нидерландия у нас Симон ван дер Бург СНИМКА: ВАЛЕНТИН НИКОЛОВ

Симон ван дер Бург връчи днес акредитивните си писма на президента Румен Радев

Новият посланик на Нидерландия у нас Симон ван дер Бург връчи днес, 21 септември, акредитивните си писма на президента Румен Радев.

Той е завършил университета "Еразъм" в Ротердам, където защитава магистърска степен по бизнес администрация. Дипломатическата му кариера започва през 1993-а. Бил е на различни позиции в Министерството на външните работи, Постоянното представителство на Нидерландия към Европейския съюз в Брюксел и посолството на Нидерландия в Москва.

От 2004 до 2007 г. Симон ван дер Бург ръководи департамента по публична дипломация и медии към посолството на Нидерландия във Вашингтон, а от 2007 до 2009 година е заместник-директор на отдела "Външни връзки" във Fortis Bank, Брюксел.

В продължение на две години - 2010-2011, той е началник на департамента за Източна Европа и Централна Азия в Министерството на външните работи, а през 2012 г. е цивилен представител на Нидерландия в полицейската тренировъчна мисия в Кундуз, Афганистан.

От 2013 г. до 2017 г. Симон ван дер Бург е генерален консул в Хо Ши Мин, Виетнам.

През последните четири години, преди да пристигне в България, служи като церемониалмайстор на крал Вилем-Александър Нидерландски.