Арестуваха превратаджии в Судан

https://www.24chasa.bg/novini/article/10205223 www.24chasa.bg
Омар Башир снимка Ройтерс

Лидерите на неуспелия опит за преврат в Судан са арестувани, съобщи днес правителствен говорител по държавната телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.. Говорителят посочи, че в опита за преврат са участвали хора от режима на сваления президент Омар Башир.

Арестувани са общо 60 души, 40 от които са офицери, 18 - войници, а двама са цивилни, съобщи телевизионният канал "Скай нюз - Арабия".
По-рано суданската информационна агенция СУНА съобщи, позовавайки се на правителството, че силовите структури и военните са успели да предотвратят на разсъмване опит за преврат и завземане на властта, а всички замесени са задържани и с тях се провеждат следствени действия.

По-късно говорителят на правителството, министърът на културата и информацията Хамза Балюл, съобщи, че заговорниците са военни, свързани с режима на експрезидента Башир, предаде ТАСС.
Преди това телевизия "Ал Арабия" информира, че група офицери от бронетанковите войски са започнали бунт около 3 ч. тази сутрин и са се опитали да вземат властта в Судан, като отстранят управляващия Суверенен съвет.

По данни на медията, заговорниците, към които се присъединили военни от десантните и инженерните войски, били командвани от генерал-майор Абдел Баки Бакрауи. Посочва се също, че всички те са свързани с ислямистката организация "Мюсюлмански братя", предаде ТАСС.
По информация на "Ал Арабия" пучът бил осуетен без нито един изстрел, а данни за убити и ранени засега няма. 

Всички арестувани са отведени в щаба на военното разузнаване за разпит. Обстановката в суданската столица остава спокойна. Пътищата са отворени и няма проблем с транспорта. Държавните учреждения и магазините работят, допълва ТАСС.